May 20, 2014

RESEPI AYM PERCIK YANG RINGKAS LAGI SENANG

Sebenarnya lauk ni masak 2 hari lepas.Baru hari ni nak share.Ari tu puasa, so teringin sangat nak makan. apalagi, cooking time la jawabnya..
Bahan- bahan:-
(Untuk dikisar)
*2 biji bawang besar
*2 inci kunyit hidup (serbuk kunyit pun bole)
*2 batang serai
*2 cm halia
*1 sudu kecil biji ketumbar
*4 ulas bawang putih
*sedikit air utk blender
Bahan-bahan lain:-
*3 sudu besar cili boh.
*garam
*santan (guna santan kotak je)
*sekeping asam keping

                                                                            ayam




                                                                         bahan kisar


 ok.pertama sekali lepas bahan- bahan dah kisar masukkan ayam yang telah dipotong dalam kuali. Masukkan je tau.Tak payah buat apa-apa.


letakkan bahan- bahan yang telah dikisar tadi bersama-sama ayam. Kemudian masukkan santan. Tak kisahla korang nak guna santan kotak ataupun santan fresh.




Masukkan sekali cili boh atau cili kisar sedikit. Panaskan kuali dan masak ayam. Bila kuah dah pekat, ayam pun dah 3 suku masak.Masukkan ayam kedalam oven dan bakar. Nak letak kuah sikit masa bakar pun bole.Jangan letak semua dalam oven.Sebab baki kuah tu kita nak buat kuah percik.








Taadaaa.. dah siap. ok boleh makan..




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

heartbeat